Lääkekannabis

Lääkekannabis ei pohjimmiltaan ole mikään uusi ilmiö. Kannabista on käytetty lääkinnällisiin käyttötarkoituksiin jo iät ja ajat. Kaukaisissa lääketieteellisissä kirjoituksissa sekä kiinalaiset että hindit puhuvat lääkekannabiksesta ja tässä ollaan tuhansia vuosia ajassa taaksepäin. Kannabista kuvailtiin muun muassa tulehduksia estäväksi, rauhoittavaksi, kivunlievittäjäksi ja kramppien poistajaksi. Euroopassa kesti hieman kauemmin, ennen kuin saimme silmämme auki lääkekannabiksen osalta. Napoleonin aikana myös täällä päin ruvettiin käyttämään kannabista kivunlievittäjänä, rauhoittavana ja kramppeja ehkäisevänä aineena. Nykyäänkin lääkekannabista käytetään kaikkiin näihin samoihin käyttötarkoituksiin.

Jos moniin verkosta löytyviin kertomuksiin on uskominen, ei oikeastaan ole mitään rajoja siinä, mihin kaikkeen kannabis voi tarjota apua. Tarinoita löytyy siitä, miten ihmiset ovat itsehoitona käyttäneet kannabisöljyä unettomuuteen, epilepsiaan, selkävaivoihin, hammassärkyyn, krooniseen kipuun, Alzheimerin tautiin, nivelvaivoihin, dementiaan, ahdistukseen, kalkkeutumiseen, psoriasikseen, Crohnin oireyhtymään, kuukautiskipuihin, Parkinsonin tautiin, Touretten syndroomaan, skitsofreniaan ja moniin erityyppisiin syöpiin – Kattavia rtikkeleita, jotka käsittelevät CBD:n käyttöä lähes kaikkiin näihin vaivoihin, löytyy täältä – Hemppedia.

Lääkekannabis on tullut jäädäkseen. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata kehitystä tulevien vuosien aikana. Ympäri maailmaa löytyy jo paljon tutkimuksia ja tuloksia lääkekannabiksen käytöstä ja nämä tukevat valtaosin yllä listattuja hyötyjä.

Lääkkeet ja kannabis vastaan kannabis lääkkeenä
Kun puhutaan lääkekannabiksesta, on tärkeä erottaa kaksi käsitettä toisistaan, nimittäin lääkkeet ja kannabis ja toisaalta kannabis lääkkeenä. Seuraavaksi käymme läpi näiden kahden käsitteen eroja melko tarkastikin ja raotamme hieman sitä poliittista näyttämöä, joka tähän liittyy.

Lääkkeet ja kannabis

Siitä ei ole epäilystä, etteikö kannabiskasvi sisältäisi joukon kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat ihmisten -ja eläintenkin – tiettyihin endokannaboidijärjestelmään liittyviin reseptoreihin. Näin ollen kannabiskasvia voidaan käyttää vahvistamaan vastustuskykyä ja luoda tai jälleenrakentaa elimistön tasapainoa. Epätasapainoiset tilanteet voivat olla isompia tai pienempiä kiputiloja tai kroonisia ja vakavia sairauksia. Lääkekannabista voidaan käyttää niin moneen lääketieteelliseen tarkoitukseen, että se voi vaikuttaa lähes liian hyvältä ollakseen totta. Lääketeollisuus on pitkään tunnistanut tämän, mutta koska kasvia ei voi patentoida, se on pysynyt enemmänkin taka-alalla. Vasta viime aikoina lääkekannabis on tullut selkeästi näkyvämmäksi. EU:n alueella on tällä hetkellä vaan rajoitetusti tarjolla kannabista sisältäviä, laboratorioissa valmistettuja ja reseptipohjaisia lääkkeitä. Kannabista sisältävät reseptit kirjoitetaan lähinnä syöpäpotilaille kivunlievittäjänä ja oksennuksen estolääkkeenä, kun taas muut reseptit ovat lähinnä MS-potilaille, joille kannabis tuo helpotusta kramppikohtauksiin niin määrällisesti kuin voimakkuuden osalta. Tämäntyyppinen lääkekannabis (tai kannabiksella lääkitseminen) sisältää joko luonnollisia aktiivisia ainesosia kannabiskasvista, tai -niinkuin liian usein – keinotekoisia kannabiksen kaltaisia aineita. Miksi on tarpeen valmistaa keinotekoisesti aineita, joita luonnosta löytyy jo valmiina? Monilla on tähän omat salaliittoteoriansa. Ei ole mikään salaisuus, että me täällä CBD-oljy.fi -sivustollamme suosimme luonnollisia tuotteita nyt kun ne ovat saatavilla. Eikä vain siksi, että näin varmistamme ettei turhia ainesosia tai lisäaineita ole aiheuttamassa mahdollisia vakavia sivuvaikutuksia. Voit jatkaa lukemalla lisää luonnollisen kannabiksen käytöstä lääketieteellisessä tarkoituksessa.

Kannabis lääkkeenä

Yllä kävimme läpi lääkkeitä, jotka sisältävät kannabista. Nyt katsotaan sitä aitoa tavaraa, eli luonnollisen kannabiksen käyttöä lääkkeenä. Kannabiskasvia on vuosisatojen ajan käytetty lääkkeenä ympäri maailmaa. Vanhoissa kiinalaisissa ja intialaisissa kirjoituksissa kuvataan sitä, miten kannabista silloinkin käytettiin lääkintään: rauhoittavana aineena, kivunlievittäjänä ja tulehduslääkkeenä kasvin tehokkaiden tulehdusta rauhoittavien ominaisuuksiensa ansiosta.

Nykyään kannabista käytetään lääkkeellisesti hoitamaan ja lievittämään kaikkea hammassärystä syöpään, MS-tauti, ALS, Tourette, psoriasis ja muut ihosairaudet, Parkinson, borrelioosi, unettomuus, epilepsia, Alzheimer, selkävaivat, sappivaivat, dementia, ahdistus, ADHD, syömishäiriöt, masennus, skitsofrenia, Crohns, alkoholismi, kuukautiskivut ja monentyyppiset krooniset kivut. Lista on pitkä ja silti kaukana täydellisestä, itseasiassa vain mielikuvitus voi olla rajana sille, miten kannabinoidit kannabiksessa vaikuttavat tiettyihin endokannabinoidijärjestelmän kanssa yhteydessä oleviin reseptoreihin elimistössä. Nämä kun ovat suoraan kytköksissä ruokahalun säännöstelyyn, kivun kokemiseen ja immuunijärjestelmään ja keskushermostoon.

Kannabis ja syöpä

On tietenkin mahdotonta väitellä siitä, voiko kannabis parantaa syöpää ja tulemme pitäytymään tästä väittelystä, mutta voit lukea ja päätellä itse mitä olet mieltä tutkimustuloksista.

Syöpä on geneerinen nimitys mille tahansa solulle, joka elimistössä kasvaa holtittomasti ja voi näin saattaa ”isäntänsä” vaaraan leviämällä elimistössä. Elimistö on tässä tilanteessa kadottanut kontrollin tapahtuneeseen solunjakautumiseen. 1970 julkaistiin ensimmäiset viralliset tutkimustulokset kannabiksen käytöstä syövänhoidossa ja tänä päivänä tutkimukset ovat tärkeässä roolissa eri puolilla maailmaa. Useat laboratioriotutkimukset todentavat lääkekannabiksen hyötyjä hoidoissa syöpää vastaan. Kannabinoidit ovat joissain tutkimuksissa osoittaneet kykynsä pysäyttää syöpäsolujen kyvyn jakaantua ja lisääntyä ja osassa tutkimuksia on nähty, että kannabinoidit jopa voivat aikaansaada osan syöpäsoluista tekemään ”itsemurhan”. Tämän lisäksi kannabinoidit voivat estää etäpesäkkeiden syntymisen, joka käytännössä tarkoittaa lääkekannabiksen voivan vähentää riskiä syövän leviämiselle muihin osiin elimistöä.

Tutkimukset viitaavat myös siihen, että kemoterapian, sädehoidon ja lääkekannabiksen yhdistämisessä voi olla suuriakin etuja. Kannabista ei tunneta pelkästään kipua lievittävistä, antiemeettisistä, ja ruokahalua säätelevistä vaikutuksistaan, vaan tällä yhdistelmällä vaikuttaa olevan myös muita hyötyjä. Jos solumyrkyt ja sädehoito eivät auta vahvistamaan terveitä soluja taistelemaan syöpäsoluja vastaan riittävästi, tulee elimistö varmasti olemaan tulehdustilassa. CBD öljy tunnetaan myös voimakkaasta tulehdusta rauhoittavasta ja antiviraalisista ominaisuuksistaan ja voi siksi auttaa kehoa taistelemaan tulehdusta vastaan johon elimistö normaalisti syöpähoidoissa joutuu.

Syöpiä on monentyyppisiä ja vaikka kannabis toimii hyvin yhdentyyppiseen syöpään, ei tulos välttämättä ole sama toisentyyppisessä syövässä. Sen takia on välttämöntä tutkia jokainen syöpäalue erikseen ja tehdä lopulliset päätökset kannabiksen hyödyistä tutkimustulosten pohjalta.